Prof. Dr. Büyükateş: yoğun bir Müsilaj birikimi beklemiyoruz

Yaşam 14.02.2022 - 22:28, Güncelleme: 14.02.2022 - 22:28 2115+ kez okundu.
 

Prof. Dr. Büyükateş: yoğun bir Müsilaj birikimi beklemiyoruz

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında deniz diplerinde gözüken müsilaj havanın ısınmasıyla birlikte su yüzeyine çıkmıştı. Uzun süre boyunca Çanakkale kıyıları müsilaja teslim olmuş balıkçılar avlanamamıştı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, geçen yıl Marmara Deniz’ni esir alan müsilajın bu yıl görülme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Büyükateş “Meteorolojik şartlar bu şekilde devam ettiği sürece geçtiğimiz sene gördüğümüz gibi yoğun bir Müsilaj birikimi beklemiyoruz” dedi. ÇOMÜ Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş havanın mevsim şartlarında ilerlemesi durumunda müsilaj birikimi beklemediklerini belirtti. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş “Müsilajı oluşturan türlerin genellikle tüketicileri ya yoktur ya da çok azdır dolayısıyla sayılarını hızla artırabilirler. Meteorolojik şartların uygun ve sistemin durgun olması, yağışlarla da denizel sisteme azot, fosfor gibi besin elementlerinin taşınması Müsilaj oluşumunun devamına, birikimine ve kalın tabakalar oluşturmasına sebep olabilir. Konuyla ilgili çeşitli üniversitelerden araştırmacılar halen çalışmalarına devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi olarak biz de konu üzerine üç farklı Tübitak araştırma projesiyle katkı sunuyoruz. Örnekleme dönemimiz boyunca hem Çanakkale Boğazı hem de Marmara Denizi’nden çeşitli istasyonlarda günümüze kadar yaptığımız örneklemelerde Müsilaj oluşumu ile ilgili negatif bir duruma rastlamadık. Su sıcaklıkları mevsimsel normallerde devam ediyor, yanı sıra sistem durgun değil, hakim rüzgarların etkisiyle akıntılara bağlı etki de yüksek. Dolayısıyla meteorolojik şartlar bu şekilde devam ettiği sürece geçtiğimiz sene gördüğümüz gibi yoğun bir Müsilaj birikimi beklemiyoruz” dedi.  
Geçtiğimiz yıl Ocak ayında deniz diplerinde gözüken müsilaj havanın ısınmasıyla birlikte su yüzeyine çıkmıştı. Uzun süre boyunca Çanakkale kıyıları müsilaja teslim olmuş balıkçılar avlanamamıştı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, geçen yıl Marmara Deniz’ni esir alan müsilajın bu yıl görülme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Büyükateş “Meteorolojik şartlar bu şekilde devam ettiği sürece geçtiğimiz sene gördüğümüz gibi yoğun bir Müsilaj birikimi beklemiyoruz” dedi.

ÇOMÜ Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş havanın mevsim şartlarında ilerlemesi durumunda müsilaj birikimi beklemediklerini belirtti.

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş “Müsilajı oluşturan türlerin genellikle tüketicileri ya yoktur ya da çok azdır dolayısıyla sayılarını hızla artırabilirler. Meteorolojik şartların uygun ve sistemin durgun olması, yağışlarla da denizel sisteme azot, fosfor gibi besin elementlerinin taşınması Müsilaj oluşumunun devamına, birikimine ve kalın tabakalar oluşturmasına sebep olabilir. Konuyla ilgili çeşitli üniversitelerden araştırmacılar halen çalışmalarına devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi olarak biz de konu üzerine üç farklı Tübitak araştırma projesiyle katkı sunuyoruz. Örnekleme dönemimiz boyunca hem Çanakkale Boğazı hem de Marmara Denizi’nden çeşitli istasyonlarda günümüze kadar yaptığımız örneklemelerde Müsilaj oluşumu ile ilgili negatif bir duruma rastlamadık. Su sıcaklıkları mevsimsel normallerde devam ediyor, yanı sıra sistem durgun değil, hakim rüzgarların etkisiyle akıntılara bağlı etki de yüksek. Dolayısıyla meteorolojik şartlar bu şekilde devam ettiği sürece geçtiğimiz sene gördüğümüz gibi yoğun bir Müsilaj birikimi beklemiyoruz” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.