Bursa'daki Çanakkalelilerden 17’ler buluşması
Bursa'daki Çanakkalelilerden 17’ler buluşması
Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen “17’ler Buluşması” pandemi ve 6 Şubat depremleri sonrasında Çanakkale Savaşlarının 110’ncu Yıldönümü etkinlikleri kapsamında yeniden düzenlenmeye başlandı. Bursa’da 2008 yılından bugüne kurulu bulunan Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Çanakkale Şehitleri, Şehitler, Merhum Gaziler ile Vefat eden üyelere yönelik Mevlit programı ile 2025 yılı etkinlikleri istişare toplantısı gerçekleştirildi.
Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen “17’ler Buluşması” pandemi ve 6 Şubat depremleri sonrasında Çanakkale Savaşlarının 110’ncu Yıldönümü etkinlikleri kapsamında yeniden düzenlenmeye başlandı. Bursa’da 2008 yılından bugüne kurulu bulunan Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Çanakkale Şehitleri, Şehitler, Merhum Gaziler ile Vefat eden üyelere yönelik Mevlit programı ile 2025 yılı etkinlikleri istişare toplantısı gerçekleştirildi.
Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cavid Boru ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe çok sayıda bürokrat katılım gösterdi.
Düzenlenen programa; Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, TÜMŞAD Bursa Şube Başkanı Haşim Sivri ve Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda Çanakkaleli ve vatandaş katılım gösterdi. Kuran tilaveti sonrasında gerçekleştirilen istişare toplantısında Bursa ile Çanakkale arasında Çanakkale Savaşlarının 110’ncu Yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan projeler ile ilgili olarak istişarelerde bulunuldu. Bursa ile Çanakkale arasında kurulu olan tarihsel bağın Anadolu’yu saracak şekilde daha güçlü programlarla yaygınlaştırılması ortak fikrinde buluşuldu.
Bursa’da Çanakkale Caddesi, Sokağı ve Parkı yok!
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cavid Boru; “kurulduğumuz 2008 yılından bugüne birçok sosyal yaşam projesine imza atarak, hemşerilerimizin sorunlarını çözerek yardımlaşma ve dayanışma içerisinde hemşerilerimiz ile bir arada olduk. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz tüm başarılı adımlar ile şehrimizin ve ülkemizin içerisinden geçtiği zor koşullarda her daim devletimizin ve milletimizin yanında olmayı başardık. Derneğimizin en önemli sorunu olarak gündemimizde yer edinen dernek binası ve lokal konusunda yerel dinamiklerle belli bir mesafe kat ettik. Bursa’nın kalbi Osmangazi’de yer almasını arzu ettiğimiz Çanakkale Şehitler Parkı projesi kapsamında; Çanakkale Caddesi, 18 Mart Sokağı ve Çanakkale Sokağı hususlarında taleplerimizi yerel dinamiklere ilettik. Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Erkan Aydın’ın büyük destekleri ile Çanakkale Kültür Evi projesine dair görüşlerimizi Çanakkaleli iş insanlarımız ile görüşmeye başladık. Çanakkale Savaşlarının 110’ncu yaşında Cumhurbaşkanlığı ve Çanakkale Valiliği ile görüşerek 18 Martta Çanakkale’de bizlerde yer almak istediğimizi ifade edeceğiz. Bursa ve Türkiye’de; Çanakkale Caddesi, Çanakkale Sokağı, Çanakkale Parkı yok! Çanakkale’yi ülkenin dört bir yanında var edemezsek nasıl gelecek nesillerin ülkemize sahip çıkmasını bekleyeceğiz? Çanakkale demek Anadolu demektir. Anadolu’nun altı da üstü de Çanakkale’dir. Çanakkale geçilmedikçe Türkiye işgal edilemez. Çanakkaleliler burada dimdik ayakta. Çanakkale dimdik ayakta! Bursa başta olmak üzere diğer şehirlerdeki derneklerimiz ile de 2025 yılı içerisinde şehrimizin ev sahipliğinde geniş katılımlı bir Çanakkale Zirvesi planlamaktayız” dedi.
Vali Yardımcısı Gençoğlu; “ Çanakkale ruhu 110 Yaşında”
Çanakkale ruhunun 110 yaşında olduğuna vurgu yapan Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu; “110 yıl önce Çanakkale’de kıyamet kopuyordu. Emperyalist güçler insanların gözü ile görebileceği bir kıyameti Osmanlı İmparatorluğu’nun son demlerinde Çanakkale’de haksız bir savaş ile emperyalist amaçlarına ulaşmak için koparıyordu. Çanakkale’ye bütün zırhlıları ve ellerindeki tüm silah ve askeri teçhizatları ile gelen emperyalist güçler orada ordumuzun ve milletimizin gücü karşısında durmuştur. Ordumuz yüz binlerce şehit vererek Çanakkale Boğazı’na emperyalist zırhlıları gömerek ve daha sonra kara savaşlarında üstün başarılar göstererek hepsine tarihi bir tokat atmayı başarmıştır. Çanakkale Geçilememiştir! Çanakkale’de kazanılan üzücü tarihi süreçler sonrasında başlayan Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı sonrasında düşman dağılarak denize dökülmüştür. Türkiye, Kurtuluş Savaşını kazandığında Yunanistan’a demokrasi geldi. Yunanistan’a demokrasiyi yine ne zaman getirdik? Albaylar Cuntası o zaman Yunanistan’da iktidarda idi, onlar tarafından yürütülen Kıbrıs zulmüne ve katliamlarına Türkiye; rahmetli Ecevit ve rahmetli Erbakan liderliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kıbrıs Barış Hareketi ile gereken cevabı vermiştir. Ve yine Türkiye, Kıbrıs Barış Hareketi ile Yunanistan’a demokrasi getirmiştir. Biz, Yunanistan’a hep demokrasi getiriyoruz. Allah onlara hep demokrasi getirsin ve diğer devletlere de. Onlarda böyle boş hayaller peşinde koşmasınlar. Çanakkale, anlam dolu bir şehrimiz. Çanakkale’ye gitmek hiç nasip olmadı. Her beraber, değerli Başkanımız ve Yönetimi ile birlikte Çanakkale’ye gideceğiz inşallah. Biz de Çanakkalelilerin düzenlediği tüm etkinliklere gücümüz yettiğince her türlü desteği sağlayacağız. Çanakkale ruhu 110 yaşında. Çanakkale ise her zaman 15 yaşındadır! Çanakkale’de şehit ve gazilerimiz ile verilen mücadele, tarihi Türklerin yazacağının ve yazdığının en canlı ve yaşayan kanıtıdır. Çanakkale yalnız değildir. Çanakkaleliler yalnız değildir” dedi.
17’ler buluşmasında selamlama konuşması gerçekleştiren Osmangazi Kaymakamı Ali Partal;
”6 yıl boyunca Çanakkale Vali Yardımcısı olarak görev yapmak nasip oldu. Bu sebeple bende bir Çanakkaleliyim. Çanakkaleliler değerli insanlardır. Çanakkale, kıymetli bir şehirdir. Türkiye için kritik öneme sahip Çanakkale’nin yaşayan temsilcileri olan sizlerin gerçekleştirdiği tüm projelerde yanınızda olmaya gayret göstereceğiz. Bursa ile Çanakkale arasındaki tarihi köprünün güçlendirilmesi için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Çanakkale doğumlu olduğunu ifade eden Yıldırım Kaymakamı Metin Esen;
“Çanakkale, benim evim. Aslında Çanakkale hepimizin evidir. Ben, Çanakkale Biga doğumluyum. Bursa’da yaşatılan Çanakkale ruhunun ve ateşinin hiç sönmemesini temenni ediyorum. Çanakkale’yi daha iyi anlatmalı hatta oraya insanların gitmesini sağlayarak nesiller boyu yaşatmalıyız. Bursa’nın ve Çanakkale’nin milli mücadele ruhu ortaktır. Türkiye’nin iki tarihi kentini buluşturan sizlere ne kadar teşekkür etsek az” dedi.
Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde doğduğunu ve Çanakkale tarihine çocukluğundan bu yana şahitlik ettiğini vurgulayan Bursa Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer;
“Çanakkale’de yaşamak, tarihi yarımadayı her gün seyretmek bambaşka bir duygu. Şehitlerimizin kanları ile sulanmış vatan toprağının ve verilen kutsal mücadelenin unutturulmaması gayreti içerisinde olan herkese, hepinize teşekkür ediyorum. Çanakkale, Türk Milletinin tarihçesidir. Çanakkale; Türkiye’nin dünü, bugünü ve yarınıdır. Çanakkaleliler olarak gerçekleştirdiğiniz 17’ler buluşması ve etkinlikleri bu minvalde çok kıymetli. Çalışmalarınızın her zaman yanındayız ve destekliyoruz” dedi.
Çanakkaleliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen “17’ler Buluşması” söyleşiler ve istişare toplantısı ardından Şehitler ruhuna Fatihalar okunarak tamamlandı.
Bursa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.