Tütün ihracatında önemli başarı

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.07.2021 - 09:53, Güncelleme: 22.07.2021 - 09:53 3216+ kez okundu.
 

Tütün ihracatında önemli başarı

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, tütün ve tütün mamulleri ihracatı ile ticareti hakkında basın bülteni yayımladı.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur; "iki ana ürün grubu içinde hem yaprak tütünde hem tütün mamullerinde azalış yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde 97 milyon dolar olan tütün mamulleri ihracatı, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 16 oranında azalış göstererek 249 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.   Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur'un basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:   " Tütün mamullerinde 6 aylık dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler sigaralar oldu.   Bu dönemde toplam 150 milyon dolarlık sigara ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta ön planda bulunan diğer ürünümüz bir önceki yılın ilk altı aylık dönemine göre yüzde 7’lik artışla 55 milyon dolarlık ihracat performansı yakalayan nargile tütünleri olmuştur.     Ülke olarak bakıldığında ise, Birlik üzerinden en fazla tütün mamulleri ihracatı 43 milyon dolarla İran’a gerçekleşti. İran’ı sırasıyla Irak, İsrail, ABD ve Türkmenistan takip etti. Toplam 99 ülkeye tütün mamulleri ihracatının gerçekleştiği yılın ilk yarısında ilk 10 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 62’sini oluşturdu.   Yaprak tütün ihracatına bakıldığında ise Birlik kayıtlarına göre 6 aylık yaprak tütün ihracatı, miktarda yüzde 1 azalışla 22 bin ton, değerde ise yüzde 16’lık azalışla 108 milyon dolar olarak gerçekleşti.   Yaprak tütün ihracatı gerçekleştirilen ülkeleri incelediğimizde; ilk sırada 20 milyon dolar ile ABD’nin geldiğini görmekteyiz.   ABD’yi, ilk 6 aylık dönemde yüzde 44’lük artış ile 18 milyon dolar ihracat gerçekleşen Endonezya takip etmektedir. ABD ve Endonezya’nın ardından sırasıyla, 10 milyon dolarlık ihracatla Polonya, 8 milyon dolar ile Belçika ve 6 milyon dolar ile Rusya takip etmektedir.   Rusya’nın ardından gelen Ukrayna ise yüzde 52’lik ilerlemeyle en fazla artış oranı yakalayan ülke oldu ve bu ülkeye 5.7 milyon dolarlık yaprak tütün ihracatı gerçekleştirildi.   İlk 6 aylık dönemde hem yaprak tütün hem de mamul ihracatımız bir önceki yıla nazaran düşük kalmış olsa da, kalan yarıda bir önceki yıl gerçekleştirdiğimiz 900 milyon dolarlık ihracat tutarını aşarak 1 milyar dolar hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz. "
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, tütün ve tütün mamulleri ihracatı ile ticareti hakkında basın bülteni yayımladı.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur; "iki ana ürün grubu içinde hem yaprak tütünde hem tütün mamullerinde azalış yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde 97 milyon dolar olan tütün mamulleri ihracatı, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 16 oranında azalış göstererek 249 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.

 

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur'un basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

" Tütün mamullerinde 6 aylık dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler sigaralar oldu.   Bu dönemde toplam 150 milyon dolarlık sigara ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta ön planda bulunan diğer ürünümüz bir önceki yılın ilk altı aylık dönemine göre yüzde 7’lik artışla 55 milyon dolarlık ihracat performansı yakalayan nargile tütünleri olmuştur.

 

 

Ülke olarak bakıldığında ise, Birlik üzerinden en fazla tütün mamulleri ihracatı 43 milyon dolarla İran’a gerçekleşti. İran’ı sırasıyla Irak, İsrail, ABD ve Türkmenistan takip etti. Toplam 99 ülkeye tütün mamulleri ihracatının gerçekleştiği yılın ilk yarısında ilk 10 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 62’sini oluşturdu.

 

Yaprak tütün ihracatına bakıldığında ise Birlik kayıtlarına göre 6 aylık yaprak tütün ihracatı, miktarda yüzde 1 azalışla 22 bin ton, değerde ise yüzde 16’lık azalışla 108 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Yaprak tütün ihracatı gerçekleştirilen ülkeleri incelediğimizde; ilk sırada 20 milyon dolar ile ABD’nin geldiğini görmekteyiz.

 

ABD’yi, ilk 6 aylık dönemde yüzde 44’lük artış ile 18 milyon dolar ihracat gerçekleşen Endonezya takip etmektedir. ABD ve Endonezya’nın ardından sırasıyla, 10 milyon dolarlık ihracatla Polonya, 8 milyon dolar ile Belçika ve 6 milyon dolar ile Rusya takip etmektedir.

 

Rusya’nın ardından gelen Ukrayna ise yüzde 52’lik ilerlemeyle en fazla artış oranı yakalayan ülke oldu ve bu ülkeye 5.7 milyon dolarlık yaprak tütün ihracatı gerçekleştirildi.

 

İlk 6 aylık dönemde hem yaprak tütün hem de mamul ihracatımız bir önceki yıla nazaran düşük kalmış olsa da, kalan yarıda bir önceki yıl gerçekleştirdiğimiz 900 milyon dolarlık ihracat tutarını aşarak 1 milyar dolar hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz. "

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkalegazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.