Semizoğlu: Çanakkale’de kriz yok
Ocak ayı ÇTSO Meclis toplantısı geçtiğimiz gün gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, önemli değerlendirmelerde bulundular.
“Kamu maliyesini korumaya devam edebiliriz”
Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Osman Okyay, “Türk lirasında kasım ve aralık aylarında meydana gelen değer kaybının da etkisiyle yılsonu enflasyonu yüzde 36,08’lik bir orana ulaştı. Umuyorum ki alınan bir dizi önlem TL’deki değer kaybının yavaşlamasını, ve yaşanan oynaklığın son bulmasını sağlar. Bunu yaparken de kamu maliyesini korumaya devam edebiliriz. Bütçe disiplinin sağlanması uzun vadeli ekonomik kırılganlıkları önlemek açısından da kritik önem taşıyor.
Hammadde, emtia, navlun, lojistik maliyetlerinin döviz bazlı olması fiyatlardaki oynaklıkla birlikte değerlendirildiğinde stabil kurun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Hükümetimizin ihracatı artırmak, cari açığı düşürmek için rekabetçi kur avantajını makul bulmakla birlikte, bu durumun ancak döviz kurlarının sabit ve öngörülebilir olması kaidesi çerçevesinde gerçekleştirilebilir olacağını düşünüyorum.
“Teşviklerle ilerleme kaydedebileceğimizi düşünüyorum”
Ekonomik büyümeyi, kalkınmayı ve cari fazlayı destekleyici politikalar uzun vadede ülkemizin potansiyelinin açığa çıkarması açısından oldukça kıymetli. Bunun yanı sıra, ihracat potansiyeli olan firmaların ihracata yönlendirilmesi için gerçekleştirilecek teşviklerle ilerleme kaydedebileceğimizi düşünüyorum. İhracatın önündeki engellerin kaldırılması en çok ülkemizin büyüme potansiyeline ve ekonomik hedeflerine yarayacak.
“Biz çalışanlarımızın mutlu olmasını istiyoruz”
Ocak ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Evde kullandığımız deterjandan ekmeğe, etten yağa kadar hepsi bir şekilde elden geçiyor. En basiti bir market 5 eleman çalıştırıyorsa o eleman asgari ücret olarak 4.500,00 TL değil, 2.825,00 TL değil de 7.000,00 TL alırsa o market o raftaki ürüne zam yapmak zorunda. Dolayısıyla şunu söyledik; asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün azaltılması. Yine söylüyorum geçen ay da konuşmamda söyledim. Biz çalışanlarımızın mutlu olmasını istiyoruz. Herkes iyi kötü bu Dünya’da yaşıyor.
“Çanakkale’nin her bölgesi şu an korkunç talep görüyor”
2018 Ağustos ayında başlayan döviz dalgalanması şunu çok net size ifade etmek istiyorum; Çanakkale olarak biz şanslıyız. Neden şanslıyız? İnanın bana gerek bu dalgalanmalardan gerekse bu ekonomik daralmadan Türkiye’de en az etkilenen İllerden biriyiz. Ben Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğum için bunu size söylemiyorum. Bunu söylememin somut nedenleri var. Birincisi Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı köprümüz 1 ay içerisinde açılıyor arkadaşlar. Resmi açılışı 18 Mart’ta yapılacak ama 1 ay içerisinde açılıyor. Bunu ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak hissediyorum. Bugün iki tane yatırımcıyla görüştüm. “OSB’de yer var mı?” diye soruyorlar yatırım yapmak için. Çanakkale’nin her bölgesi şuan da korkunç talep görüyor.
“İhracatta rekor kırıyoruz”
İhracatta rekor kırıyoruz. Evet doğru ben geçen ay bu konuşmaları paylaştım. Ben halkın içinde yürüyen bir Başkanım. Beni 7’den 70’e biliyor insanlar. “Başkanım sen inanıyor musun?” diye soruyorlar. Evet arkadaşım matematiksel olarak ihracat rekoru kırıyoruz, doğru. Şunu söyleyeyim Kimin işi bozuk diye sorduğum zaman herkes çok da bozuk değil demeye başlıyor. Kimin işi bozuk biliyor musunuz arkadaşlar? Bu saatten sonra sabit gelirlilerin işi bozuk.
“Kimse kusura bakmasın”
Pandemiden dolayı da Çanakkale’ye bir talep var. Gündeme uymaya çalışıp da konuşmak için konuşmak gerekiyorsa kriz var. Gerçeğe baktığımız zaman kimse kusura bakmasın Çanakkale’de kriz yok” değerlendirmesinde bulundu.